Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

U povodu Dana europske baštine, koji se u europskim zemljama održavaju svake godine u mjesecu rujnu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 21. do 23. rujna 2009. po prvi puta organizira manifestaciju Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Manifestacija ima svrhu potpunije upoznati javnost s aktivnostima i ustrojem Knjižnice te njezinom ulogom u kulturnom i znanstvenom životu Hrvatske. Održavala bi se ubuduće svake godine s programom posvećenim drugoj temi.

Ove godine priredba nosi naziv SOS za knjigu jer se želi skrenuti pozornost na očuvanje i zaštitu knjiga. Najvažniji dio programa svakako su obilazak Knjižnice, Klinika za knjige te radionice Kako se nekad izrađivala knjiga i Kako se čuvaju i liječe knjige. Tematska je okosnica cijelog programa isticanje vrijednosti knjige i njihova zaštita, a svrha jačanje pojedinačne svijesti i odgovornosti prema očuvanju tog dijela kulturne baštine te zagovaranje aktivnog sudjelovanja u njezinoj zaštiti.

U sklopu svečanog otvaranja Dana otvorenih vrata, pored zanimljivih predavanja na temu zaštite knjiga, predstavit će se i projekt Posvoji knjigu koji će, osobito, izvješćivanjem javnosti o propadanju vrijednih knjiga, pokušati pronaći kulturološki osviještene pravne i fizičke osobe koje će svojim donacijama potpomoći očuvanje knjiga i tako postati njihovi posvojitelji.

Ovim putem i Vas pozivamo da u sklopu Dana otvorenih vrata posjetite Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu i na taj način podržite očuvanje i zaštitu knjiga.

Dani otvorenih vrata banner

kontakt