RADIONICE NA TEMU ZAŠTITE KNJIGE

S obzirom na to da je tema ovogodišnjih Dana otvorenih vrata SOS za knjigu, djelatnici Odjela zaštite i pohrane Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za sve zainteresirane građane, učenike i studente pripremili su dvije radionice: Kako se nekad izrađivala knjiga i Kako se čuvaju i liječe knjige. Sudjelovanje u radionicama je besplatno, no zbog individualnog praktičnog rada broj je polaznika ograničen.

Tematska je okosnica radionica vrijednost i zaštita knjige, a svrha jačanje pojedinačne svijesti i odgovornosti prema očuvanju tog dijela kulturne baštine te zagovaranje aktivnog sudjelovanja u njezinoj zaštiti.

Konzervatori-restauratori iz NSK-a podučit će polaznike radionica vještinama ručne izrade papira i knjiga te ih upoznati s metodama njihove zaštite na konkretnim praktičnim primjerima. Svaki polaznik na početku rada dobiva materijale s obrađenim temama te sredstva i pomagala za praktičan rad, a po završetku radionice i izratke koje sam napravi.

RADIONICA KAKO SE NEKAD IZRAĐIVALA KNJIGA
Odjel zaštite i pohrane Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

22. i 23. rujna 2009.
09.00 – 11.00 sati
13.00 – 15.00 sati

Radionica Kako se nekad izrađivala knjiga izvodi se u dvije skupine koje se izmjenjuju. Svaka skupina kroz predavanje, demonstraciju, praktične primjere i diskusiju obrađuje po jednu tematsku cjelinu. Tematske su cjeline Ručna izrada papira i Ručna izrada knjige.

Tematska cjelina Ručna izrada papira

Polaznici će se upoznati s proizvodnjom papira uz naglasak na oblikovanju listova za izradu knjiga. Naučit će temeljne vještine ručne izrade papira uključujući pripravu papirne smjese, izradu kalupa, cijeđenje, prešanje, sušenje i ukrašavanje papira. Također će biti riječi i o povijesti proizvodnje papira te potrebnom materijalu i priboru za njegovu ručnu izradu. Kroz demonstraciju i praktične izvedbe polaznici radionice naučit će pojednostavljenu inačicu tradicijskih metoda izrade papira koju mogu raditi i kod kuće.

Tematska cjelina Ručna izrada knjige

Nakon kratkog povijesnog pregleda razvoja uveza knjige, polaznici će naučiti nešto više o postupcima, alatima i materijalima za izradu knjige. U praktičnom dijelu radionice učit će ručno šivanje knjižnih araka i izradu mekog uveza.

RADIONICA KAKO SE ČUVAJU I LIJEČE KNJIGE

Odjel zaštite i pohrane Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
22. i 23. rujna 2009.
11.00 – 13.00 sati
15.00 – 17.00 sati

Radionica Kako se čuvaju i liječe knjige izvodi se u dvije skupine koje se izmjenjuju. Svaka skupina kroz predavanje, demonstraciju, praktične primjere i diskusiju obrađuje po jednu tematsku cjelinu. Tematske cjeline Preventivne metode (načini postupanja i čuvanja knjige) i Kurativne metode (popravci) zaštite knjige. Od polaznika se očekuje da donesu svoje oštećene knjige za praktični rad. Nakon predavanja, demonstracija i praktičnog rada polaznici će moći odgovoriti na pitanje Što učiniti s oštećenom knjigom da što duže traje?

Tematska cjelina Preventivne metode (načini postupanja i čuvanja knjige)

Nepravilno rukovanje i loš smještaj teško oštećuju knjige, dok im se pravilnim čuvanjem i pravilnim popravcima može produžiti životni vijek. Zaštitni omot pruža dodatnu zaštitu. Tematska cjelina Kurativne metode (popravci) zaštite knjige

Na radionici će se polaznici upoznati s dijelovima knjige prema izvedbi, s različitim vrstama oštećenja knjige i jednostavnim pravilnim popravcima koje mogu izvoditi kod kuće, uz popis potrebnog materijala i pribora. Polaznike će se savjetovati kako i u kojim uvjetima trebaju čuvati knjige.

Prijave za radionice:

Odsjek za odnose s Odnosi s javnošću Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu osj@nsk.hr Tel.: 00385 (0)1 6164 197

Broj polaznika za pojedinu radionicu ograničen je na 20.


Dani otvorenih vrata banner

kontakt