Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja

Izložba povodom 90. obljetnice Grafičke zbirke

Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Prosinac 2009. - siječanj 2010.

Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

O izložbi

Izložba Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt od prosinca 2009. do konca siječnja 2010. povodom obilježavanja 90. obljetnice Grafičke zbirke, jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja 2009. u Hrvatskoj. Riječ je o Zbirci bez čijeg dijela građe nije postavljena niti jedna značajnija izložba u Hrvatskoj dok njezin najvrjedniji fundus do sada nikada nije samostalno i cjelovito javno izložen. Izložbom će se široj javnosti pokazati golemo umjetničko bogatstvo te najstarije i najveće zbirke u Hrvatskoj.

Izložit će se preko tisuću djela hrvatskih slikara i grafičara kao i likovna djela stranih autora nastalih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. U skupini hrvatskih autora izdvajaju se crteži Julija Klovića, grafike Andrije Medulića Schia vonea i Martina Rote Kolunića, crteže i grafike Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Milana Steinera, Ljube Ba bića, Tomislava Krizmana , Menci Clementa Crnčića, Krste Hegedušića, Vladimira Becića, Vlahe Bukovca , Slave Raškaj, Milivoja Uzelca , Ivana Lack ovića Croate, Josipa Generalića, Antuna Motike, Miljenka Stančića, Andrije Maurovića, Julija Knifera, Miroslava Šuteja, Ede Murtića, Ivana Kožarića, Ivana Picelja, Borisa Bućana , Borisa Ljubičića, Mihajla Arsovskog, Mirka Ilića i mnogih drugih. Od stranih umjetnika ističu se kao posebno vrijedna djela Rembranta Harmensza van Rijna, Fischera von Erlacha , Honore Daumierea, Oskara Kokoschk e, Georga Grosza, Andya Warhola, Maxa Pech steina i Kaethe Kollwitz.

Pored crteža i grafika, iz bogatog fundusa Grafičke zbirke izložit će se i mnoge grafičke mape od kojih ističemo Mapu proljetnog salona (1920.), zatim mape koje potpisuju umjetnici kao što su Vilko Gecan , zatim Marijan Detoni, kao i već nadaleko poznata Jama koju su na stihove Ivana Gorana Kovačića grafikama popratili Zlatko Prica i Edo Murtić. Od grafičkih mapa nastalih izvan Hrvatske svakako je najpoznatija grafička mapa Mavena koju potpisuju Joan Miro i Radovan Ivšić. Svakako se ističu i grafičke mape u nakladi Zbirke Biškupić što ih Zbirka posjeduje u cijelosti.

U fondu Grafičke zbirke čuvaju se i najstariji hrvatski plakati, među kojima se izdvajaju secesijski plakati, kao i plakati Sergeja Glumca , Borisa Bućana , Borisa Ljubičića i Mihajla Arsovskog. Bogata zbirka ex librisa sadrži značajne primjerke iz razdoblja procvata tih knjižnih listića u Hrvatskoj od početka XX. stoljeća, a osobito su vrijedni primjerci ex librisa iz zbirke Emila La szowskog.

Zbirka razglednica sadrži preko sto tisuća primjeraka od kojih je veliki broj onih nastalih na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće. One su danas autentičan dokument vremena u kojemu su nastale i nezaobilazan izvor mnogim istraživačima. Autori izložbe priznati su stručnjaci koji su obradili pojedine cjeline: mr. sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke NSK, akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, prof. dr. sc. Zvonko Maković, dr. sc. Milan Pelc i dr. sc. Jasna Galjer. Vizualni identitet i postav izložbe izradit će akademski slikar i kipar Ante Rašić i dizajnerski tim Studija Rašić.

sponzori Ministarstvo kulture MUO Logo HRT Kraš Croatia osiguranje www.denona.hr Palk Optika Kraljević Europlakat Jutarnji list  tportal